Welkom op de vrouwen- en gezinsopvang

Op de vrouwen- en gezinsopvang zijn wooncoaches 24 uur per dag 7 dagen in de week aanwezig. Dus er is altijd iemand die je kan helpen.

Wisseling wooncoaches:
Dienst van 07:00 uur - 15:30 uur
Dienst van 15:00 uur - 23:30 uur
Dienst van 23:00 uur - 07:00 uur (nachtwaker)

 Meer weten over een gezinslocatie? Klik dan op één van de blokken hieronder.

Impressie vrouwen-en gezinsopvang

Veelgestelde vragen en antwoorden

 

Vrouwenopvang                                       Gezinsopvang

Het verblijf in de opvang is anoniem en veilig. Vrouwen en kinderen verblijven zo kort als mogelijk en zo lang als noodzakelijk in de opvang. Daarnaast bieden we diverse mogelijkheden zoals trainingen om weerbaarder te worden. Het traject komt veel overeen met de begeleiding voor gezinnen, waarbij ook eventuele kinderen een eigen begeleider krijgen en er een actieplan op maat wordt gemaakt. In dit plan staat de veiligheid van alle gezinsleden centraal.

Je kunt bij de wooncoach terecht voor praktische vragen en ondersteuning. In jouw actieplan heb je doelen opgesteld met daarbij acties om deze doelen te bereiken. De wooncoach bekijkt met jou wat je nodig hebt om deze acties uit te voeren, waarbij de wooncoach ondersteuning kan bieden.

Samen met de trajectbegeleider geef je vorm aan jouw eigen traject. Samen bespreken jullie welke doelen je hebt en hoe je die kunt bereiken, waar nodig met onze ondersteuning.

Kom je in de vrouwenopvang, dan helpen we je bij het regelen van zaken zoals aanvraag van een uitkering, voedselbank, kledingbank, inburgeringszaken en nog veel meer.

Ja, als je na je verbijf op de vrouwen- en gezinsopvang elders in Eindhoven wilt wonen, kijken we samen met jou naar de mogelijkheden.  

Zorg dat je de belangrijke papieren bij je hebt, denk aan identiteitsbewijs of paspoort, pinpas, verzekeringspapieren en dergelijke. Daarnaast mag je spullen meenemen die door jou zelf gedragen kunnen worden (denk aan kleren, toiletartikelen, wasgoed, speelgoed). In de vrouwenopvang geldt dat grote meubels zoals banken, eettafels en dergelijke niet mogelijk zijn om mee te nemen. 

Dat is lastig te zeggen en verschilt per individu. Het traject is zo lang als nodig is en zo kort als mogelijk is.

Ja, Neos werkt met een ervaringsdeskundige. Is deze nog niet betrokken tijdens je traject en heb je hier wel behoefte aan? Vraag naar de mogelijkheden bij je wooncoach en/of trajectbegeleider.

Wat is de rol van een wooncoach?

De wooncoach is je eerste aanspreekpunt voor alle praktische zaken. Heb je bijvoorbeeld vragen of hulp nodig als je iets moet aanvragen. Of wil je praten als je wat dwars zit? Samen een CV opstellen? Dan gaan we samen met jou hiermee aan de slag. We brengen je talenten in kaart en zetten je doelen en wensen op een rij. We helpen je om deze doelen en wensen binnen onze mogelijkheden te behalen.

Binnen de vrouwen- en gezinsopvang werken er zowel mannen als vrouwen op de locatie. Vind iets in jou het spannend dat er ook mannen op de locatie werken? Geef dit dan aan, dan kijken wij samen met jou wat je nodig hebt om het veiligheidsgevoel hierin te vergroten.

Over het algemeen niet.  Je kan het bespreken met je begeleiders en kijken of er mogelijkheden zijn om een uitzondering te maken.

Je krijgt een eigen kamer die is voorzien van een aanrecht, koelkast, bedden, douche en wc. Koken en de was doen kan in de gezamenlijke ruimtes.

Nee, binnen is het nergens toegestaan om te roken. Dit kan alleen buiten het gebouw of in de gezamenlijke tuin.

Nee, er zijn helaas geen huisdieren toegestaan. 

Ja, je mag bezoek ontvangen alleen deze mag niet blijven slapen. Uitzonderingen worden alleen gemaakt als het gaat over je eigen kind(eren).

De bezoektijden zijn van 08:00 uur tot 22:00 uur. 

Ja er is wifi aanwezig. De code kun je opvragen bij de wooncoaches of gastheren/gastvrouwen.

Binnen de vrouwen- en gezinsopvang kook je voor jezelf. Er zijn gezamenlijke keukens aanwezig. Als je in een appartement verblijft, heb je een eigen keuken waar je je eigen maaltijden kunt bereiden. 

Als je geen financiële middelen hebt, kijken wij samen met jou naar mogelijkheden, zoals het aanmelden bij een Voedselbank. Op loopafstand zijn er verschillende supermarkten waarvan ook een halal supermarkt.

Elke bewoner heeft haar eigen vaste dag waar op zij corvee heeft. Dit wordt samen met de groep afgestemd, met behulp van de begeleiders op de groep.

Binnen Neos hebben we financiële dienstverleners. Als dat nodig is, word één van hen aan jouw traject gekoppeld. Deze persoon kijkt dan met jou mee. Waar nodig en mogelijk word er een uitkering aangevraagd.

Binnen de vrouwen- en gezinsopvang hebben wij een kledingkast waar bij nood gebruik van mag worden gemaakt. Daarnaast kunnen de begeleiders op de groep zorgen dat jij een verwijzing krijgt voor de Kledingbank. Hier kan je 2 keer per jaar gebruik van maken (in de winter/herfst periode en de zomer/lente periode).

Blijf op je kamer en wacht op instructies. Ben je in de tuin, dan blijf in de tuin. Ben je in een gezamenlijke ruimte, dan volg je de aanwijzigingen. 

De financieel dienstverleners van Neos bieden ondersteuning op het gebied van financiën.

Er zijn een aantal praktische zaken om dan aan te denken. Hieronder noemen we ze voor je op:

  • Gaat je kind nog naar het consultatiebureau? Neem dan contact op met je oude consultatiebureau en meld je bij GGD Eindhoven aan voor een nieuw consultatiebureau. Bel voor het consultatiebureau in Eindhoven naar: 088-0031414.
  • Gaat je kind naar een peuterspeelzaal of kinderopvang? Zorg je dat je contact met hen op neemt om af te melden. Als je kinderopvangtoeslag ontvangt geef je dit door aan de belastingdienst zodat je later niet teveel toeslag moet terug betalen.
  • Als je kind naar school gaat, is het belangrijk de oude school te informeren en zo nodig af te melden. Als het kan, laat je kind dan afscheid nemen op school zodat het goed af kan sluiten. Je kan een school naar je keuze in Eindhoven contacten om je kind weer aan te melden, je begeleider kan hier bij helpen als je dat fijn vind. Lukt het niet om snel een nieuwe school te vinden? Zoek dan even contact met Leerplicht Eindhoven om dit te melden zodat je niet onbedoeld een boete krijgt.
  • Ook goed om aan te denken: schrijf je zo nodig snel in bij een nieuwe huisarts en tandarts.
  • En goed om even na te kijken: staat je kind bij jou ingeschreven op de zorgverzekering?

Als je in één van onze appartementen verblijft, verwachten we dat je al veel zelfstandig kan regelen. Je kunt bijvoorbeeld al zelf de verhuizing doorgeven bij de gemeente. We helpen je daarna op weg met zaken waar je hulp bij nodig hebt. Denk hierbij aan aanvragen van een uitkering, financiële zaken en/of praktische zaken.

Nee, er zijn geen huisdieren toegestaan in de appartementen. 

In het appartement heb je een eigen keuken waar jij je eigen maaltijden kan bereiden. Indien je geen financiële middelen hebt, kijken wij samen met jou naar mogelijkheden zoals het aanmelden bij een Voedselbank. Op loopafstand zijn er verschillende (halal) supermarkten.

Zorg dat je belangrijke papieren bij je hebt, denk aan paspoort, pinpas, verzekeringspapieren en dergelijke. Daarnaast mag je spullen meenemen die door jou zelf gedragen kunnen worden (denk aan kleren, toiletartikelen, wasgoed, speelgoed).

Eigen meubels mogen meegenomen worden mits er ruimte voor is en je deze zelf naar het appartement kan verhuizen. De meubels in de appartementen mogen niet elders opgeslagen worden.

Op loopafstand van onze locatie zijn er voldoende winkels zoals de Albert Heijn, Lidl, Aldi, Hema en de Kruidvat.

Binnen Neos werken wij met financiële dienstverleners. Indien nodig word deze aan jouw traject gekoppeld. Deze persoon kijkt dan met jou mee. Waar nodig en mogelijk, wordt er een uitkering aangevraagd.

Hiervoor kun je je aanmelden bij stichting Leergeld. Hoe dat kan en waarmee ze allemaal kunnen helpen, lees je op hun website: www.leergeldeindhoven.nl

Voor speelgoed kun je aan je hulpverlener vragen een verwijzing te maken voor stichting Speelcadeau: www.speelcadeau.nl

Voor kleding kun je terecht bij de kledingbank: www.kledingbank-eindhoven.nl

Een leuke gratis speeltuin is speeltuin ‘De Splinter’. Het adres is Rode Kruislaan 2. Het is een grote speeltuin met een kleine kinderboerderij en in de zomer een zwembad met het water ongeveer kniehoog.

Een andere speeltuin is speeltuin Philipsdorp. Ook dit is een ruime speeltuin met veel verschillende toestellen. Het adres is Anthony van Leeuwenhoeklaan 30. Entree van deze speeltuin is 1 euro. Kijk voor actuele openingstijden op www.speeltuinphilipsdorp.nl

Een wat kleinere maar ook leuke speeltuin is speeltuin sint Joseph. Ook hier betaal je 1 euro entree. Openingstijden zijn te vinden op de website: www.sintjosephspeeltuin.nl
Het adres is sint Josephlaan 1.

Hieronder geven we je wat opties voor gratis of goedkope activiteiten:

  • Kinderboerderij Eigen Wijs, Oude Vensedijk 5, gratis entree. Hier naast ligt ook een mooie gratis speeltuin en een skateparkje.
  • Stadsboerderij Genneper Hoeve, tongelreeppad 1. Kom er gratis kijken naar de kippen en varkens, aai de kalfjes of koop er een ijsje in de boerderijwinkel. Er worden regelmatig activiteiten georganiseerd.
  • Bibliotheek Eindhoven (de Witte Dame). De bibliotheek organiseert veel leuke activiteiten voor kinderen van alle leeftijden. Denk aan voorlezen (soms ook in het Engels, Spaans of Turks), knutselen, Makersclub, peuterochtend, workshops, ouder-kind ochtend. Veel is gratis, soms kost het 5 euro. Kijk voor de actuele agenda op de website van bibliotheek Eindhoven.

Een eerste stap is om hier met je begeleider en / of je huisarts over te praten. Zij kunnen je doorverwijzen naar passende hulp zoals bijvoorbeeld de GGZe of de Combinatie.

Blijf op je appartement en wacht op instructies. Ben je in de tuin, blijf in de tuin. Ben je in een gezamenlijke ruimte, volg dan de instructies.

Binnen de Gezinsopvang hebben we aandacht voor alle leden van het gezin samen én afzonderlijk: ouder(s) én kinderen. Dit betekent dat de kinderen waar nodig een eigen begeleider krijgen. Jullie kunnen tijdelijk in een appartement of huis verblijven en krijgen tijdens het verblijf intensieve ondersteuning.


Aan de hand van een plan gaat de begeleiding meteen met jullie aan de slag. Geen tijd te verliezen, want jullie willen tenslotte weer zo snel mogelijk een normaal leven leiden. Om dat te bereiken is het belangrijk te onderzoeken wat in jullie gezin goed gaat. We helpen jullie dat verder uit te bouwen. Daarnaast kijken we welke vragen en problemen er zijn en hoe jullie de situatie op die vlakken kunnen verbeteren.

Grofweg zijn er twee belangrijke aandachtsgebieden: hoe krijg je als ouder(s) de zaken op de rit op het vlak van wonen, financiën, werk en contacten met mensen die je gezin tot steun kunnen zijn? En hoe kom je tot een goede opvoedsituatie waarin je kinderen zich op een gezonde en veilige manier kunnen ontwikkelen?

Ieder kind wat in traject zit bij Neos krijgt een eigen hulpverlener toegewezen, dit is een kind- en gezinscoach. 

Nadat ouders uit elkaar gaan, heeft ieder kind recht op omgang met beide ouders. Het hangt van jouw situatie af hoe dit ingevuld wordt en of dat ook mogelijk is. Daarom is dit bij ieder gezin anders geregeld. Je zal daarom met begeleiding in gesprek gaan en samen onderzoeken wat in jouw situatie het beste is.

Je kunt bij de wooncoach terecht voor praktische vragen en ondersteuning. In jouw actieplan heb je doelen opgesteld met daarbij acties om deze doelen te bereiken. De wooncoach bekijkt met jou wat je nodig hebt om deze acties uit te voeren, waarbij de wooncoach ondersteuning kan bieden.  
Samen met de trajectbegeleider geef je vorm aan jouw eigen traject. Samen bespreken jullie welke doelen je hebt en hoe je die kunt bereiken, waar nodig met onze ondersteuning.

De financieel dienstverleners van Neos bieden ondersteuning op het gebied van financiën.