Financiën

We bieden grofweg drie verschillende vormen van financiële hulp aan: informatie & advies, budgetcoaching en budgetbeheer.  

Informatie en advies
Het gaat hierbij om korte, beperkte vragen. Bijvoorbeeld om samen een budgetplan te maken en daarna neem je het zelf weer over.

Budgetcoaching
Je blijft zelf verantwoordelijk voor je financiën en wij helpen je om zo veel mogelijk zelf te kunnen regelen. 

Budgetbeheer
Het kan ook zijn dat er meer hulp nodig is, dan bieden we budgetbeheer.  Hierbij nemen wij de financiën over van je. Wij betalen de uitgaven en schulden en doen de betalingen en aangifte inkomstenbelasting.  We bieden ook, wat wij noemen, Flankerende hulpverlening, waarbij we je begeleiden naar bewindvoering (door de Rechtbank besloten) die de financiën van je overneemt en hierdoor stabiliteit wordt gecreëerd. In onderstaand filmpje vertellen we je meer over budgetbeheer en bewindvoering.

Veelgestelde vragen over financiën

Voor zowel budgetbeheer en beschermingsbewind is de aanmelding vrijwillig. Echter bij het opheffen van de bewindvoering moet dit via de kantonrechter. Die beoordeelt samen met de bewindvoerder of de financiën weer terug in eigen beheer kunnen.

Er zijn ook verschillen in de verantwoordelijkheden. Bij budgetbeheer worden de facturen betaalt, maar jij bent zelf verantwoordelijk voor je financiën. Bij de bewindvoerder nemen zij de financiële verantwoordelijkheid van je over. Bij een schuldenbewind moet een bewindvoerder ook de schulden regelen.

Via Nibud kun je via berekenuwrecht je (financiële) gegevens invullen en berekenen waar je allemaal recht op hebt:  https://berekenuwrecht.nibud.nl/introductie

Een WA (wettelijk aansprakelijkheid) verzekering vergoedt de schade die je per ongeluk veroorzaakt bij een ander. De verzekering is niet verplicht, maar wel slim om te hebben.

de meedoenbijdrage is een éénmalige toeslag van de gemeente voor inwoners van Eindhoven die een laag inkomen hebben. Zie ook de website van de Gemeente Eindhoven: https://www.eindhoven.nl/inkomen-zorg-en-onderwijs/inkomen/hulp-bij-geldzorgen/inkomensondersteuning/meedoenbijdrage

Wanneer je als alleenstaande minder dan €300,- per maand overhoudt voor eten en drinken, dan kom je in aanmerking voor de Voedselbank. Per gezinslid rekenen ze €110,- leefgeld bovenop het normbedrag. De aanvragen doen trajectbegeleiders van Neos.

De Eindhovense energietoeslag is 800 euro voor huishoudens met een inkomen tot 130% van de bijstandsnorm.

Als de gemeente weet dat je aan de voorwaarden voldoet -Bijvoorbeeld als je een uitkering van de gemeente hebt- wordt de energietoeslag op 29 november 2023 op je bankrekening overgemaakt. Je hoeft dus niets te doen. Alle anderen kunnen de energietoeslag vanaf 1 december aanvragen www.eindhoven.nl/energietoeslag. 
Dit kan tot en met 30 april 2024.

Kijk hier voor meer informatie.